نت ، خطوط حامل ، کلید ، خطوط اضافه - قسمت اول از درسهای تئوری
تئوری موسیقی در حقیقت دستور زبان موسیقی است. همانطور که برای یادگیری هر زبان باید الفبا و قواعد آن زبان را بدانیم، برای نوازندگی و آهنگسازی هم باید زبان آن یعنی تئوری موسیقی را یاد بگیریم.
دانستن تئوری موسیقی گیتار نوازی شما را نیز حرفهای تر میکند. کتابهای تئوری موسیقی معمولا پیچیده و دشوارند و اگر کسی بدون استاد بخواهد صرفا از روی کتاب تئوری موسیقی را یاد بگیرد شاید با مشکل مواجه شود یا به زودی از آن خسته شود.
به همین خاطر است که یادگیری تئوری موسیقی، نتها، کششها، آکوردها و باقی ماجرا برای خیلی از ما تبدیل به یک غول شده و میخواهیم هرجور شده از زیر آن طفره برویم اما هر مشکلی راه حلی دارد. اگر فرایند آموزش را برای خود ساده کنیم، پیش زمینه ذهنیمان کم کم عوض میشود و میبینیم که چقدر هم میتواند ساده و لذت بخش باشد.
برای همین در این سری مطالب آموزش تئوری موسیقی سعی میکنیم با نگاهی تازه با این زبان جدید مواجه شویم؛ یعنی از جملهبندی ها و تعاریف پیچیده و سخت دور بشویم و خیلی راحت و بدون پیچاندن لقمه لقمه دور سرمان تئوری موسیقی را با هم یاد بگیریم.
نت در تئوری موسیقی (Music Note)
در اولین گام میرویم سراغ اولین پایهٔ این زبان یعنی الفبای موسیقی. الفبای موسیقی نتها هستند و هر نتی هم کششی دارد. این از این.
برای همهٔ صداهای موسیقی از بمترین تا زیرترین آنها فقط هفت نام وجود دارد که احتمالا با آنها آشنا هستید. این نامهای هفتگانه در برخی کشورها با کلمهای تک هجایی و در بعضی دیگر به صورت حروف الفبا تلفظ میشوند.
نامگذاری هجایی با نت «دو» و نامگذاری الفبایی با نت «لا» شروع میشود. خوب است علاوه بر نامهای هجایی نتها که معمولتر هستند، نامهای الفبایی آن ها را هم بدانید؛ این امر به یادگیری سریع تئوری موسیقی به خصوص در مبحث آکوردها بسیار کمک خواهد کرد.
نامگذاری هجایی: Do Re Mi Fa Sol La Si سی لا سل فا می ر دو نامگذاری الفبایی: Do= C Re= D E= Mi F= Fa G= Sol A= La B= Siصدای این هفت نت همیشه ثابت است اما میتواند بم یا زیر شود. مثلا نت دو در زیرترین حالت خود با نت دو در بمترین قسمت ساز صدایی یکسان دارد.
خط حامل چیست؟(Music Stuff)
پنج خط حاملنتهای موسیقی را روی پنج خط مینویسیم که بهشان میگوییم خطوط حامل. یعنی حمل کنندهٔ نتها. این خطها را از پایین به بالا شمارهگذاری میکنیم. هر خط نشانهٔ یک صدای خاص است، فاصلهٔ بین خطوط هم نشاندهندهٔ صداهای دیگر. هر چه به سمت خطوط بالایی برویم نتها زیرتر میشوند و برعکس هرچه به سمت پایین خطوط حامل برویم نتها بم تر میشوند.
پس پنج نت خط حامل (Line) به اضافهٔ چهار فاصلهٔ بین آنها (Space)، یک نت در بالای خط پنج و یک نت زیر خط اول در کل یازده محل برای جا دادن نت های موسیقی به ما میدهد.
خطوط حاملحالا اگر علایم مخصوص به کشش زمانی نتها را رو یا بین خطوط قرار بدهیم، در واقع هم صدای نت و هم کشش نت را همزمان نشان دادهایم.
کلید سل و فا در تئوری موسیقی (Music Clef)
کلید در ابتدای پنج خط حامل قرار میگیرد و مشخص میکند هر خط و به تبع آن فواصل میانی خطها چه صدایی را نشان دهند. اگر کلید عوض شود، صدای روی خطها هم عوض میشود.
پر استفاده ترین کلیدها در موسیقی کلید سل (G Clef) و کلید فا (F Clef) است. در نوازندگی گیتار، ویولن و دیگر سازها با صدای زیر با کلید سل طرف هستیم اما برای قسمتهای بم پیانو یا برای بمترین سازهای موسیقی مثل کنترباس و ویولنسل از کلید فا استفاده میکنیم.
کلید سل
کلید سل
ابتدا سراغ کلید سل میرویم که پرکاربردترین و متداولترین کلید موسیقی است. کلید سل همانطور که در تصویر میبینید از خط دوم شروع میشود، نام خود را به آن میدهد و مشخص میکند که خط دوم باید نت سل باشد.
حالا به ترتیب میتوان بقیه نتها را مشخص کرد. نت لا بین خط دوم و سوم قرار میگیرد، نت سی روی خط سوم، نت دو بین خط سوم و چهارم و همینطور به ترتیب. پس وقتی کلید ما سل است، هر چه روی خط دوم قرار بگیرد نت سل خواهد بود.
قرارگیری نتها در کلید سلکلید فا
کلید فاو اما کلید فا، این کلید به دو صورت فا ی خط چهارم و فا ی خط سوم وجود دارد. از فا ی خط سوم میگذریم چون فراوانی استفادهٔ زیادی ندارد اما فا ی خط چهارم که بمترین حامل است همانطور که در شکل مشخص است از خط چهارم شروع میشود و نام خود را به آن میدهد.
پس وقتی کلید فا اول قطعه بیاید، هرچه روی خط چهام قرار گیرد فا است و به ترتیب بقیه نتها هم مشخص میشوند. مثلا دقت کنید اگر کلید ما سل باشد، خط چهارم «ر » است اما اگر کلید فا باشد، خط چهارم نت «فا» است. یا در کلید فا خط دوم ما نشاندهندهٔ نت «سی» است نه سل.
قرارگیری نتها در کلید فاخطوط اضافه ، کمکی یا تکمیلی (Ledger Line)
خطوط اضافههمانطور که گفتیم روی خطوط حامل میتوان یازده نت نوشت اما اگر بخواهیم نتهای بیشتری نیز جا بدهیم میتوانیم از خطوط کمکی کوتاهی در بالا و پایین پنج خط حامل استفاده کنیم. به این ترتیب وسعت نت نویسی روی حامل افزایش پیدا میکند. اگر چهار خط در بالا و چهار خط در پایین اضافه کنیم، میتوانیم تا ۲۷ نت را روی حامل جا بدهیم.
اگر بخواهیم نتهای بیشتری را استفاده کنیم، به جای اضافه کردن خطوط اضافهٔ زیاد که نت خوانی را مشکل میکنند، میتوانیم کلید را عوض کنیم و از کلید بمتر یا زیر تری برای نوشتن آن دسته نتها استفاده کنیم. مثلا در نتنویسی برای پیانو معمولا از کلید سل برای محدودهٔ زیر و کلید فا برای محدودهٔ بم استفاده میشود و در اصطلاح میگوییم از حامل مضاعف استفاده کردهایم.
خطوط اضافه پس تا اینجا با حامل، کلید و کاربرد آن و همچنین طرز قرارگیری نتها روی خطوط حامل آشنا شدیم. با ما همراه باشید.دیدگاه ها(14 دیدگاه)
-
-
4 سال پیش
بسیار عالیست
-
5 سال پیش
عالی بود ، بدون نقص ، ممنونم
-
5 سال پیش
سلام ممنون بابت آموزش نت ها و خطوط حامل . فقط یه سوال داشتم اینکه چطور میشه جایگیری نت ها روی خطوط حامل و خطوط اضافی را حفظ کرد؟(اینکه با دیدن خط حامل و نت آن،به سرعت تشخیص بدهیم مثلا نتی ک روی خط چهارم قرار دارد نت ر میباشد) یعنی روشی داره واسه حفظ کردنشون؟ ممنون
-
5 سال پیش
سلام معمولا یادگیری و حفظ کردن نت ها یا یکی دو هفته تمرین انجام میشه ولی خب راه های ابداعی هم ممکنه برخی از مدرسین برای آموزش داشته باشند به نظر من براحتی و با کمی زمان می تونید یادبگیرید
-
-
5 سال پیش
سلام و خسته نباشید خیلی ساده و مختصر و مفید ... عالی بود .
-
6 سال پیش
خیلی خوب بود ، ممنون بابت آموزش های بسیار عالیتون
-
6 سال پیش
دورد و خوشحالیم که این دوره تئوری موسیقی براتونم مفید بوده
-
-
6 سال پیش
سلام مطالب خیلی مفید و کاربردی بود. با ادبیات ساده و عامیانه مناسب نوشته شده بود که در فهم و یادگیری تاثیر دارن. ترتیب ارائه مطالب و عنوانها خوب انتخاب شده بود. فقط توی توضیح کلیدها یکم مطالب به نظر من البته کم بود
-
6 سال پیش
سلام مهران عزیز خوشحالیم که مطلب درباره نت و خطوط حامل برات مفید بوده در این قسمت ما سعی کردیم که تئوری موسیقی رو زبان خیلی ساده توضیخ بدیم که باعث گیج شدن بچه هایی که تازه دارند تئوری موسیقی رو یاد می گیرند نشیم مرسی از کامنتت خوشحالیم میشیم بازم درباره نوشته ها سوال یا نکته ای رو داشتی برامون بنویسی
-
6 سال پیش
لطفا با همين فرمون ادامه بدين، كارتون و مطالبتون عاليه و نه تنها براي مبتدي ها حتي براي بالاتر ها هم شيرين و دلنشين هست. چون ادبيات گفتاري و نوشتاري خيل مهم هست و باعث ميشه اون مطلب راحت تو ذهن طرف مقابل بشينه و خسته كننده نشه. :)
-
6 سال پیش
درود از شما انرژی می گیریم
-
-
-
-
6 سال پیش
خطوط حامل همیشه برای من دردسر ساز هست و خیلی سخت یادم میمونه که چطوری باید این نت ها رو روش بنویسم ولی این مطلب رو که خوندم دارم بهتر می فهممش و تازه دارم می فهمم که خط حامل چی هست.
-
6 سال پیش
سلام همیشه همنطوری بوده و خیلی از بچه هایی که تازه موسیقی رو شروع می کنند با مفهوم خط حامل و چگونگی استفاده از اون با مشکل روبرو می شوند. ما در این نوشته خیلی کوتاه و کاربردی سعی کردیم این سوال همیشگی " خط حامل چیست " رو جواب بدیم و خوشحال میشیم که شما با خوندن این مطلب بتونید دانش موسیقی خودتون رو افزایش بدید
-
کاربر مهمان
خیلی عالی . دارم با دنیای جدیدی آشنا میشم. تشکر از سایت خوبتون.